Medvetande, State of Mind, Tankar

Detta är ju väldigt logiskt!

Detta inlägg publicerades första gången 2018-04-24

Det bästa med våra workshop i State of mind är att det blir så otroligt bra samtal med våra deltagare. Alla kan relatera till var stress kommer ifrån och kan se logiken i att det kommer från oss själva och inte från situationen. Nu på det senaste utbildningsuppdraget hade vår kund på workshop #2 med sig en praktikant i genomgången med hela gruppen. Vi pratade om var vår stress kommer ifrån och hur vi alla i grunden består av ett klart sinne som vi sedan fyller med vårt eget tänkande och att detta i sin tur skapar vår egen individuella upplevelse om situationen.

Efter det att vi coachat alla i teamet individuellt (inte praktikanten) och samlats för en wrap-up så frågar vi under genomgången vad deltagarna tar med sig från dagens workshop. Många kloka saker kommer upp, och när praktikanten delar med sig berättar hon att hon själv fått en insikt i hur hon skapar sin stress med sina egna tankar.

”- Detta är ju väldigt logiskt, efter förmiddagens workshop så funderade jag på det som vi gick igenom och det kändes bra. När ”Kalle” sa att nu är det dags att du ringer ett riktigt säljsamtal, kände jag precis då att jag blev otroligt stressad.

I samma stund såg jag att det var mina tankar om situationen som gjorde mig stressad och då kom nästa tanke (med en bättre känsla, min anm.), men, jag vill ju verkligen sälja, det är ju därför jag går min utbildning!”

kopplingen-mellan-tanke-kansla-reaktion

Vad jag tycker är fantastiskt i detta exempel är dels att hon börjat förstå hur vi själva skapar vår stress, (våra tankar om situationen i stunden) dels att hon har fått ett sätt att avdramatisera och få distans till sin rädsla och kan berätta om den för andra på ett naturligt sätt (vårt tänkande består av tankar och tankar kommer och går, inget konstigt, inget annorlunda, inget magiskt).

Om hon inte sett denna koppling mellan vårt tänkande och våra känslor så tror jag att hon hade haft samma stresspåslag under längre tid, försökt att dölja det och sedan tagit det personligt. Risken finns att när hon väl kommit hem hade hon kanske funderat på om hon passar som säljare eller att det kommer att bli för svårt för henne att lyckas.

Det är enkla exempel som detta som gör mitt jobb grymt roligt. Att det inte bara är jag som utbildar. Så fort deltagarna själva ser logiken (polletten trillar ner) så blir alla utbildare och har väldigt lätt för att dela med sig av egna exempel. Vi hamnar i väldigt bra dialoger, en hel del skratt och alla lär av varandra. Det är också då som jag vet att den kunskap som de har fått är där för att stanna. Och då vet jag också att deltagarna och teamet kommer att ha lättare för att hantera sina utmaningar och nå sina uppsatta mål med mycket mindre stress.

Kenny Engelbrektsson
Joyformation