De tre principerna, Livskraft, Medvetandet, Tanken

Så här slutade jag att jobba på min självkänsla!

Under vissa perioder i livet när min självkänsla inte har varit på topp har jag ibland mått riktigt dåligt över detta. Oftast triggades denna känsla av osäkerhet igång av mina egna kritiska tankar om mig själv och av rädslan för att bli kritiserad av andra. För att undvika osäkerhetskänslorna var min första strategi att stärka mig själv genom att pusha mig själv till att hela tiden bli bättre och duktigare inom de områden där jag riskerade att känna mig kritiserad. Min andra strategi var att försöka tänka mer positivt om mig själv och försöka tysta min inre kritiska röst genom olika tekniker och metoder.

Men problemet för min del i denna strävan att hela tiden bli bättre och tänka mer positivt för att stärka min självkänsla baserades på felaktiga antaganden. Dels på antagandet om att människor som kritiserar mig kan påverka mina känslor direkt, dels på att jag kunde jobba mig till en bättre självkänsla genom att försöka tänka mer positivt om mig själv.

Det som skapade ett skifte i mig var när jag började förstå Sydney Banks, De tre principerna (Sinnet, Medvetandet och Tanken) och fick följande insikter i att det var precis tvärt om:

1. Alla har tillgång till en medfödd bra självkänsla, mental hälsa är vår grundinställning som människa. Det enda som kan ta oss bort från vår medfödda känsla av välmående är vårt tänkande. En bra känsla i kroppen (självkänsla) är inte mer komplicerat än att vi människor mår bra när vi är i ett klart sinne. Min självkänsla består på detta vis inte av positiva tankar om mig själv utan är istället mer avsaknaden av kritiska och negativa tankar om mig själv, en hårfin, men viktig skillnad.

2. Mina osäkerhet kommer inte från vad andra tycker och tänker om mig, min osäkerhet kommer från mitt eget tänkande 10 gånger av 10. När vårt tänkande skiftar i realtid så skiftar också våra känslor i realtid och när vi inte fastnar i vårt tänkande (är uppe i huvudet) så flödar alla möjliga slags tankar helt naturligt och helt neutralt. När jag verkligen på djupet förstod denna koppling blev det lättare för mig att släppa greppet om negativa tankar och känslor om mig själv.

För att beskriva hur jag idag ser på min egen självkänsla vill jag dela med mig av min egen resa och hur jag kommit fram till att jag inte längre behöver jobba med mig själv för att förbättra min självkänsla. Med hjälp av en passande metafor som jag först hörde av min lärare och mentor på Supercoach Academy, Michael Neill, internationell coach och författare inom 3P, kommer jag att beskriva hur jag tänkte, kände och agerade på olika sätt beroende på om jag såg på mitt mentala själv som ett ägg, en apelsin eller en studsboll.


När jag sett på mig själv (mitt mentala jag/psyke) som ett ägg, med ett tunt skal som kan gå sönder av minsta lilla, då har jag utifrån denna upplevda verklighet försökt att undvika saker som kan skada mig känslomässigt.

Denna känsla hade jag under en period i 20-årsåldern, när jag var extremt självkritisk och hade svår ångest. Jag “avskydde” att känna mig så sårbar och när jag försökte att uttrycka lite av dessa känslor till mina vänner och fick medlidande tillbaka, blev min ångest ännu värre. Det kändes som att jag för evigt var fast i denna negativa känsla av sårbarhet. Allt jag ville var ju att känna mig mentalt stark och normal, precis som mina kompisar.


När jag sett på mig själv (mitt mentala jag/psyke) som en apelsin, med ett tjockare skal, men fortfarande med ett innehåll som kan bli skadat om jag får lite hårdare stötar från omgivningen, då har jag utifrån denna upplevda verklighet jobbat hårt för att stärka upp detta skal så att ingen eller inget skulle kunna komma åt mig känslomässigt.

I mitt fall så var det att stärka upp min självbild och självkänsla både med hjälp av yttre saker som fick mig att känna mig duktigare och bättre. Men även med hjälp av att läsa böcker inom personlig utveckling, meditera och försöka ändra mina tankar om mig själv. Problemet med detta jagandet var bara att det var väldigt tidskrävande och så fort jag kände osäkerheten greppa tag i mig så kände jag mig tvungen att steppa upp eller leta efter nya sätt och metoder för att stärka mig själv.

Nu ser jag för det mesta på mig själv (mitt mentala jag/psyke) som en studsboll, som är solid rätt igenom. Att även om jag får mig en och annan ”smäll” från mina osäkra, rädda tankar och tillfälligt tappar greppet så är jag fortfarande hel och kan ”studsa” tillbaka. Utifrån denna upplevda verklighet känner jag mig fri att utvecklas i min takt. Jag är fri att testa på nya saker för att jag vill och för att jag behöver, inte pga av vad andra människor tycker och tänker.

Om jag tillfälligt hamnar i en svacka så vet jag just att den är tillfällig och att det inte är något fel på mig. Jag vet också att om jag misslyckas med något så kan jag välja att försöka igen eller gå vidare utan att känna mig misslyckad, det är mitt val, ingen annans.

Jag känner fortfarande naturliga känslor av rädsla och osäkerhet, men skillnaden nu är att jag inte fastnar i dem och att jag inte försöker att ”jobba med mig själv” för att bli av med dem. Istället försöker jag se det för vad det är, tillfälliga tankar och att under dessa tankar har jag alltid tillgång till ett klart sinne där jag kan känna inre välmående, en grundläggande känsla av mig själv, min själv-känsla.

Jag hoppas att dessa metaforer och mina insikter i det här blogginlägget inspirerar dig att utforska de positiva effekter en förståelse över De tre principerna Sinnet, Medvetenheten och Tanken kan ha på din självkänsla. En djupare och tydligare förståelse och känsla av ämnet kan fås genom att lyssna på Sydney Banks videor och ljudinspelningar och genom att läsa hans böcker. Jag skulle rekommendera den officiella webbplatsen https://sydneybanks.org/ som ett bra ställe att börja din egen upptäcktsfärd inom 3P.

Du kan också bli medlem i den svenska Facebookgruppen 3PSE. Den ideella förening 3PSE håller på att bildas. Det är en ideell förening som ska vara öppen för alla och vars syfte är att sprida förståelsen om De tre principerna i Sverige – på svenska – och utifrån ursprungskällan Sydney Banks. Du kan kan läsa mer om föreningen 3PSE här: https://projekt.3pse.org/

Kenny Engelbrektsson
Certified Transformative Coach™ @ Michael Neills Supercoach Academy 2014